Most mindent visz az állampapír


Akárhogy is, bár az Államadósság Kezelő Központ is kamatot csökkentett nemrégiben, az állampapír még mindig jobb megoldásnak tűnik a lekötött banki betéteknél. Utóbbiak kemény 1 százalékos hozama azt a helyzetet eredményezte napjainkra, hogy az emberek nem foglalkoznak a bankban lévő pénzük lekötésével, mert felesleges…

Összehasonlítva mintegy fél tucat bank ajánlatát, nem találtam olyat, amelyik egymillió forint egyéves lekötése után tízezer, azaz 10 ezer forintnál többet hozott volna a konyhára.

Ezzel szemben a Prémium Államkötvény és a Bónusz Magyar Államkötvény három és négy százalék közötti kamatot ígér, és a hozam igazodik a külső környezet változásaihoz. Példának okáért, ha emelkedi az infláció, és ennek megfelelően változnak a banki kamatok, akkor az állampapír hozama is nő.

A Prémium Magyar Államkötvény 3 és 5 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, dematerializált, inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír, amelynek alapcímlete 1.000 forint. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze.

A Bónusz Magyar Államkötvény 4, 6 és 10 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, dematerializált, változó kamatozású állampapír, amelynek alapcímlete 1,- forint. (A kifizetendő kamat mértéke – akárcsak a Prémium esetében -, a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze.)

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a 2015 novemberére újabb történelmi csúcsra, 7651,5 milliárd forintra emelkedett a háztartások értékpapír-állománya, a lakosságnál lévő állampapírok volumene pedig átlépte a 3 ezermilliárd forintos lélektani határt, és akkor még nem beszéltünk az idei első hónapról.

2016 januárjában pedig rekordmennyiségű állampapír került a magyar lakossághoz 2016 és a szakemberek szerint februárban még lehet fokozni ezt a rekordot, mivel az idei évre tervezett félbillió forintnyi lakossági értékesítés 80 százalékát márciusig elérhetőnek, lehetséges. Jelenleg a lakossági állampapírok teljes mennyisége 3707 milliárd forint.

Egy dologra azonban nem árt figyelni vásárláskor, történetesen arra, hogy mennyi ideig tudjuk nélkülözni a pénzünket. Mert ugyan az állampapír lejárat előtt is eladható, ám nem mindegy, milyen akkor a piaci helyzet és milyen áruk van a papíroknak.

https://garas.blogstar.hu/./pages/garas/contents/blog/25256/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?