2016.03.27.

A negatívumokról sokat hallani, a fiatalok tömegesen kénytelenek nyugaton munkát vállalni, értékes, jól képzett munkaerőt vesztünk ezzel, elfogy a számítógépekhez is értő szakmunkás, egyetemistáink londoni gyorséttermekben dolgoznak pakisztániakkal… Lehetne még sorolni, és ez mindez igaz is.

Azért annyit megjegyeznék, nálunk a családban egy fiatal mérnök készül Nyugat- Európába, nem mintha rossz dolga lenne itthon, havi félmilliót keres tisztán, de nem elég neki, 1,2 millió forintnyi eurót szeretne keresni havonta. Tudom, nem ez a jellemző, de ilyen is van.

És a skandináv, ír, holland médiában is jócskán lehet olvasni arról, hogy a fiatalok elmennek például Angliába, vagy az Egyesült Államokba. Az angol egészségügyből pedig elmennek Ausztráliába. Természetesen nem alacsony képzett emberekről van szó, de az érintett országok médiája akkor is agyelszívásról beszél. Ismerős orvos dolgozik Norvégiában, illetve egy másik ismerős egy londoni bankban, az újabb ismerős New Yorkban ügyvéd. Ha ők menni akarnak, nincs az a magyar kormány, amely jobb környezetet tudna ígérni nekik, még ha mindent meg is próbál.

Vagyis, a külföldi munkavállalásnak van egy természetes körforgása, és az unió alapítóatyái tudomásom szerint az Európai Unió alapértékei között tartották a szabad munkavállalást, a más uniós országokban is történő értékteremtést.

Vagyis csak a külföldi munkavállalás önmagában nem rossz (természetesen, miként fentebb volt szó róla, jócskán lehet sorolni a hátrányokat), de Romániából és Lengyelországból fejenként minimum 3-3,5 fél millió ember vállalt munkát külföldön, románok elsősorban Dél-Európában és Franciaországban, lengyelek Nagy-Britanniában és Németországban. A román és lengyel gazdaság viszont szépen teljesít jelenleg is, akkor ezek szerint mégsem tette őket tönkre polgáraik többmilliós volumenű külföldi munkavállalása.

Ezzel el is jutottunk a következő lépésig, a Nyugat-Európában munkát vállalók akár hazautalnak, akár gyűjtögetnek, végeredményképpen a magyar fogyasztást erősítik, hiszen a pénz egy része a magyar gazdaságban csapódik le tartós fogyasztási cikkek, ingatlan és más egyéb formájában.

Mi lesz a munkavállalókkal hazaérkezésük után? Tapasztalatot, nyelvtudást csak szereznek, nem? Magyarországon is lehet vállalkozni és azt is láthatjuk, vagyis ők is láthatták, Nyugat-Európában sincs kolbászból a kerítés, ráadásul Magyarország jelenleg biztonságosabb a nyugat-európai országoknál.

Az sem mindig egyértelmű, hogy a külföldiek befizetései hiányoznak-e vagy sem például az egészségügyi rendszerből, a nyugdíjrendszerből. Szintén családi példához tudok nyúlni, negyvenöt éves fiatalember, húsz évet lehúzott a francia idegenlégióban, francia nyugdíja van. Valóban, az ő befizetései hiányozhattak húsz éven keresztül, de most élete végéig, feltehetően még évtizedekig, a francia állam folyósítja neki a nyugdíjat, a magyar nyugdíjkasszának nincs vele dolga.

Természetesen, nem a külföldi munkavállalást akartam dicsőíteni, csak néhány új szempontot is megvilágítani.

Ezeket a cikkeket olvastad már?